Veestapel

Op deze pagina vertel ik welke verschillende koefamilies we op stal hebben staan en wat de voorgeschiedenis is van deze families.

Norma-lijn

De stammoeder van de Norma-lijn is geboren in 1987 en is geïmporteerd uit Italië. Typisch voor de Norma-lijn is dat er veel stierkalveren uit voort komen. Norma heeft dan ook slechts drie vaarskalveren voortgebracht, waarvan Norma 2 de bekendste is. Tot mei 2013 heeft deze koe in de stal gestaan, maar toen begon de leeftijd toch parten te spelen. Ze was immers al 18 jaar en de knollen waren op. Norma 2 heeft in totaal ook slechts drie vaarskalveren voortgebracht, maar wel veel stierkalveren. Alle vrouwelijke dochters van Norma 2 hebben prijzen gepakt op de keuringen: Norma 21, Norma 22 en Norma 25. Inmiddels zijn er al diverse kalveren geboren in de vierde generatie van de Norma-lijn.

Fridie-lijn

Waar de Norma-lijn is ontstaan uit Italiaanse import, komen de Fridies voort uit een verdringingskruising. Fridie 43 is de bekendste van het stel, en is tijdens de keuring van 2012 ingeschreven met 92 punten. Het mooie van Fridie 43 is dat ze voortkomt uit honderd procent eigen fok, vader Jarno is in eigen stal gefokt.

Lumaca-lijn

De Lumaca-lijn is net als de Norma-lijn geïmporteerd vanuit Italië. Kenmerkend voor de Lumaca-lijn is dat ze vlot afkalven. Inmiddels begint ook deze foklijn zijn vruchten af te werpen op de landelijke keuringen. In 2011 was Lumaca 57 de eerste Lumaca die een prijs wist te veroveren op de nationale keuring. Lumaca 57 werd reserve kampioen bij de kalveren.

Elza-lijn

De Elza-lijn is eveneens als de Fridie-lijn voortgekomen uit de verdringingskruising. Ook de Elza-lijn geeft veel stierkalveren, maar de vaarzen die geboren worden fokken over het algemeen goed. Elza 7 is de bekendste en is ingeschreven met 91 punten.

Comments are closed.